Soalan lazim

Jika anda mempunyai pertanyaan tentang cara menggunakan meter CONTOUR®PLUS ONE atau aplikasi CONTOUR®DIABETES anda, sila cari senarai soalan lazim di bawah. Jika anda mempunyai soalan yang tidak dijawab di sini atau di tempat lain di laman web kami, jangan ragu-ragu untuk hubungi kami.

Anda boleh hubungi kami di: + 60321786162 

Waktu operasi Pusat Panggilan adalah: 8:30 pagi - 5:30 petang / Isnin – Jumaat
atau hubungi kami melalui e-mel: customerservice.my@ascensia.com


Dapatkan aplikasi ini

Soalan lazim

Terdapat dua cara anda boleh menyediakan meter CONTOUR®PLUS ONE anda: pada meter itu sendiri atau dengan menggunakan aplikasi CONTOUR®DIABETES.

Untuk arahan tentang persediaan awal daripada meter itu sendiri, sila lihat Panduan Pengguna yang anda terima bersama meter anda.

Untuk menyediakan meter anda daripada aplikasi, muat turun aplikasi CONTOUR®DIABETES, buka aplikasi, ketik 'Memulakan' dan ikuti arahan. Ini akan menyediakan meter dan aplikasi pada masa yang sama.

Jika anda bermula dari awal dengan CONTOUR®PLUS ONE meter dan aplikasi CONTOUR®DIABETES, kami mengesyorkan agar anda menyediakan aplikasi terlebih dahulu. Meter cepat dan mudah disediakan semasa persediaan aplikasi semasa permulaan.

Untuk menggandingkan meter kepada aplikasi CONTOUR®DIABETES:

 1. Pastikan tetapan Bluetooth® pada peranti mudah alih anda dihidupkan
 2. Pergi ke: Menu Utama > Tetapan > Meter Saya
 3. Ketik ‘+ Gandingkan Meter’ dan ikut arahan
 4. Apabila meter anda berjaya digandingkan, smartLIGHT™ pada meter akan bersinar biru selama beberapa saat
 5. Selepas meter CONTOUR® digandingkan, skrin Tetapan Meter terpapar
 6. Matikan tetapan jika perlu, kemudian ketik 'Teruskan' untuk menyimpan tetapan meter

Meter anda mesti dihidupkan dan disambungkan ke aplikasi jika anda ingin menukar tetapan meter daripada aplikasi. Hanya Nama Meter dan ciri Nyahganding boleh ditukar daripada aplikasi apabila meter itu tidak disambungkan.

Apabila anda buka aplikasi CONTOUR®DIABETES buat kali pertama, anda akan diminta untuk mencipta akaun CONTOUR™CLOUD. Mencipta akaun memastikan data peribadi anda disandarkan dengan selamat dan membolehkan anda mencapainya dari mana-mana peranti mudah alih anda yang serasi.

Untuk mencipta akaun dari persediaan awal aplikasi, hanya ikut arahan pada skrin.

 1. Apabila diminta untuk ID CONTOUR™CLOUD, masukkan alamat e-mel anda. Anda perlu menggunakan alamat e-mel peribadi yang sering anda semak
 2. Seterusnya anda perlu menjawab beberapa soalan, yang digunakan untuk mencipta bahagian yang dipanggil Tentang Saya. (Bahagian Tentang Saya boleh diedit selepas penciptaan akaun dan boleh didapati di bawah Profil Saya di bahagian Menu aplikasi.)
 3. Sahkan akaun dengan mengklik pautan yang diemailkan kepada anda oleh Penyelesaian Diabetes CONTOUR™
 4. Ketik 'Teruskan' pada skrin aplikasi

 

Jika anda menggunakan aplikasi CONTOUR®DIABETES dalam mod Tetamu dan ingin mencipta akaun:

 1. Pergi ke: Tetapan > Cipta akaun
 2. Ikut arahan pada skrin
 3. Sahkan akaun dengan mengklik pautan yang diemailkan kepada anda oleh Penyelesaian Diabetes CONTOUR™
 4. Ketik 'Teruskan' pada skrin aplikasi

Meter dan aplikasi anda mestilah berada berdekatan dengan satu sama lain untuk terus bersambung. Cuba gerakkan meter dan peranti mudah alih anda mendekati satu sama lain.

Menggunakan meter CONTOUR®PLUS ONE

Terdapat dua cara anda boleh menyediakan meter CONTOUR®PLUS ONE anda: pada meter itu sendiri atau dengan menggunakan aplikasi CONTOUR®DIABETES.

Untuk arahan tentang persediaan awal daripada meter itu sendiri, sila lihat Panduan Pengguna yang anda terima bersama meter anda.

Untuk menyediakan meter anda daripada aplikasi, muat turun aplikasi CONTOUR®DIABETES, buka aplikasi, ketik 'Memulakan' dan ikuti arahan. Ini akan menyediakan meter dan aplikasi pada masa yang sama.

Anda boleh menghidupkan meter itu dengan sama ada:

 • Menekan dan menahan butang bulat besar di hujung sebelah kanan meter itu

atau

 • Masukkan jalur ujian CONTOUR®PLUS ke dalam meter (ini secara automatik akan menghidupkan meter)

Meter CONTOUR®PLUS ONE anda mestilah selalu digunakan dengan jalur uji CONTOUR®PLUS. Ini telah direka khusus untuk digunakan dengan meter tersebut.

 

Anda akan menerima sebotol jalur ujian CONTOUR®PLUS bersama meter anda dan boleh memesan botol berikutnya daripada ahli farmasi anda apabila anda memerlukannya. Jangan sesekali menggunakan jalur ujian jenama lain dengan meter CONTOUR®PLUS ONE anda.

Ciri smartLIGHT pada meter CONTOUR®PLUS ONE anda memberikan maklum balas segera mengenai keputusan glukosa darah anda. Ia segera mengenal pasti keputusan anda seperti di atas, di bawah atau dalam julat sasaran untuk membantu anda membuat keputusan. Ciri ini boleh dimatikan jika anda memilih untuk tidak menggunakannya.

Hijau = dalam sasaran

Kuning jingga = di atas sasaran

Merah = di bawah sasaran

klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut

Pensampelan Second-Chance™ adalah satu lagi ciri berguna meter CONTOUR®PLUS ONE. Jika sampel pertama anda tidak cukup untuk mengambil bacaan glukosa darah, pensampelan Second-Chance™ membolehkan anda membubuh lebih banyak darah pada jalur yang sama dan bukannya menggunakan yang baharu. Ini boleh membantu anda:

 • Elakkan daripada menusuk jari anda sekali lagi
 • Kurangkan pembaziran jalur (dan lanset)

Ciri pensampelan Second-Chance™ akan menyebabkan meter CONTOUR®PLUS ONE anda berbunyi bip sebanyak dua kali dan memaparkan ikon jalur ujian yang berkelip. Dalam masa 60 saat, bubuh sedikit lagi darah pada jalur ujian supaya cukup untuk meter itu mengukur glukosa darah anda. Apabila anda telah menambah darah yang cukup, meter secara automatik akan mengambil bacaan seperti biasa.

Tetapan meter tidak boleh ditukar daripada meter semasa meter disambungkan ke aplikasi. Untuk menukar tetapan pada meter, sama ada:

 • Tatal ke simbol 'Tetapan' pada meter CONTOUR®PLUS ONE anda dan tekan OK. Ini secara automatik akan memutuskan sambungan meter anda daripada peranti mudah alih anda

Atau

 • Matikan meter CONTOUR®PLUS ONE anda dan jauhkan diri daripada peranti mudah alih anda untuk memutuskan sambungan daripada aplikasinya, kemudian hidupkan meter anda dan pergi ke Tetapan untuk membuat sebarang perubahan

 

Simbol ini adalah Penanda Makanan. Penanda Makanan membolehkan meter anda membandingkan bacaan glukosa darah terhadap julat sasaran yang berkaitan, supaya ciri smartLIGHT boleh menunjukkan sama ada glukosa darah anda adalah di atas, di bawah atau dalam julat sasaran.

Anda boleh memilih penanda yang sesuai pada meter anda setiap kali anda mengambil bacaan glukosa darah. Terdapat tiga variasi bagi simbol epal tersebut:

Penanda Makanan Berpuasa

Pilih ini jika anda menguji glukosa darah anda selepas kira-kira 8 jam tanpa makan

Penanda Makanan Sebelum Makan

Pilih ini jika anda menguji glukosa darah anda dalam masa 1 jam sebelum makan

Penanda Makanan Selepas Makan

Pilih ini jika anda menguji glukosa darah anda dalam masa 2 jam selepas makan

 

Menyediakan aplikasi CONTOUR®DIABETES

Jika anda bermula dari awal dengan CONTOUR®PLUS ONE meter dan aplikasi CONTOUR®DIABETES, kami mengesyorkan agar anda menyediakan aplikasi terlebih dahulu. Meter cepat dan mudah disediakan semasa persediaan aplikasi semasa permulaan.

Dokumen keserasian peranti adalah senarai rujukan yang menunjukkan peranti mudah alih yang telah disahkan untuk digunakan dengan aplikasi CONTOUR DIABETES. Terdapat model peranti mudah alih lain yang boleh berfungsi, yang belum diuji oleh Ascensia. Jika peranti anda tiada dalam senarai ini, anda mungkin boleh memuat turun aplikasinya dan melihat sama ada anda boleh menggandingkan meter anda ke aplikasinya. Sila ambil perhatian, bagaimanapun, jika peranti anda tiada dalam senarai, Ascensia tidak dapat menjamin semua fungsinya akan berfungsi kerana peranti tersebut belum disahkan, walaupun jika gandingan itu berjaya. Sila lawati kami semula pada masa akan datang kerana kami sentiasa mengemas kini senarai peranti yang disahkan dengan kerap.

Aplikasi CONTOUR DIABETES serasi dengan peranti Android yang menggunakan Sistem Pengendalian Android versi 5.0 (Lollipop) dan lebih tinggi, dengan pemproses berasaskan ARM dan fungsi BLE Radio. Ia serasi dengan peranti Apple yang menggunakan Apple iOS 8 dan lebih tinggi, dengan fungsi radio BLE.

Jika peranti anda tidak memenuhi syarat minimum yang diterangkan di atas, anda perlu mengemas kini sistem pengendalian. Jika peranti anda tidak menyokong versi sistem pengendalian yang dikehendaki, anda perlu menaik taraf peranti anda kepada peranti yang menyokong versi tersebut untuk menggunakan aplikasi CONTOUR DIABETES.

Dokumen Keserasian Peranti

Mula-mula, semak sama ada peranti anda menggunakan Apple iOS atau Android.

 

Untuk memuat turun aplikasi CONTOUR®DIABETES ke dalam peranti Apple:

 1. Buka App Store pada peranti anda
 2. Cari 'Contour diabetes’
 3. Pilih 'aplikasi CONTOUR®DIABETES' daripada hasil carian
 4. Ketik 'Dapatkan', kemudian 'Pasang'. Anda mungkin diminta untuk memasukkan maklumat akaun iTunes anda. Ketik 'OK' apabila anda telah selesai. Proses muat turun akan bermula
 5. Jika anda masih berada dalam App Store, butang 'Pasang' akan menjadi butang 'Buka'. Anda boleh mengetik butang ini untuk membuka aplikasi atau pilih ikon aplikasi dari skrin utama peranti anda

 

Untuk memuat turun aplikasi CONTOUR®DIABETES ke dalam peranti Android:

 1. Buka Google Play Store pada peranti anda
 2. Cari 'Contour diabetes’
 3. Pilih aplikasi CONTOUR®DIABETES daripada hasil carian
 4. Ketik ‘Pasang’. Proses muat turun akan bermula


Setelah anda memuat turun aplikasi CONTOUR®DIABETES, simpannya di satu tempat pada peranti mudah alih anda yang anda boleh capai dengan mudah, seperti skrin utama atau dok anda.

Persediaan awal aplikasi CONTOUR®DIABETES adalah mudah.

 1. Buka aplikasi dengan mengetik pada ikon CONTOUR™ pada peranti mudah alih anda
 2. Pilih negara anda daripada senarai
 3. Pilih bahasa yang anda mahu aplikasi itu gunakan
 4. Ketik 'Sahkan' untuk meneruskan
 5. Seterusnya anda perlu membaca dan menerima Terma dan Syarat aplikasi. Ketik 'Terima' untuk meneruskan
 6. Sekarang anda akan melihat skrin Selamat Datang aplikasi tersebut dengan tiga pilihan: ‘Memulakan’, ‘Menjelajah’, ‘Daftar masuk’
 7. Ketik ‘Memulakan’ dan ikut arahan pada skrin untuk menyediakan aplikasi CONTOUR®DIABETES anda

klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut

Apabila anda mula menggunakan meter CONTOUR®PLUS ONE dengan aplikasi CONTOUR®DIABETES, anda perlu menggandingkan kedua-dua peranti tersebut. Aplikasi dan meter itu kemudiannya akan menyambung dan menyegerak dengan menggunakan teknologi Bluetooth®. Tetapan Bluetooth® pada peranti mudah alih dan meter anda perlu dihidupkan untuk penggandingan dan setiap kali anda menguji glukosa darah anda supaya aplikasinya boleh menyegerakkan bacaan.

Anda boleh mematikan atau menghidupkan tetapan meter daripada meter itu menggunakan langkah-langkah berikut:

 1. Matikan meter dan beralih jauhi peranti mudah alih anda
 2. Hidupkan meter anda
 3. Tatal ke Tetapan
 4. Tekan 'OK' pada setiap skrin sehingga anda jumpa tetapan untuk tukar
 5. Gunakan anak panah atas dan bawah pada lingkaran luar untuk menukar tetapan. Tekan 'OK’

Menggandingkan dan memutuskan gandingan meter kepada aplikasi CONTOUR®DIABETES

Untuk menggandingkan meter kepada aplikasi CONTOUR®DIABETES:

 1. Pastikan tetapan Bluetooth® pada peranti mudah alih anda dihidupkan
 2. Pergi ke: Menu Utama > Tetapan > Meter Saya
 3. Ketik ‘+ Gandingkan Meter’ dan ikut arahan
 4. Apabila meter anda berjaya digandingkan, smartLIGHT™ pada meter akan bersinar biru selama beberapa saat
 5. Selepas meter CONTOUR® digandingkan, skrin Tetapan Meter terpapar
 6. Matikan tetapan jika perlu, kemudian ketik 'Teruskan' untuk menyimpan tetapan meter

Ya, anda boleh menggandingkan berbilang meter CONTOUR® PLUS ONE dengan aplikasi CONTOUR DIABETES, yang menggabungkan bacaan glukosa darah anda daripada meter yang berbeza. Untuk melakukan ini, dalam aplikasi, pergi ke: Menu Utama > Tetapan Meter > Meter Saya

 1. Ketik '+' dan ikut arahan pada skrin untuk menambah meter lagi
 2. Selepas anda menggandingkan meter, skrin Tetapan Meter dipaparkan. Tukar sebarang tetapan yang anda perlukan di sini
 3. Ketik 'Teruskan' untuk menyimpan tetapan meter

Ambil perhatian bahawa hanya satu meter boleh menyambung ke aplikasi pada satu-satu masa.

Dalam aplikasi, pergi ke: Menu Utama > Tetapan > Meter Saya
Ketik meter yang anda mahu namakan semula dan taipkan nama baru di atasnya.

Memisahkan gandingan mengeluarkan meter dari akaun dan menghalang meter dari menyambung ke aplikasi dan menghantar data berulang-alik. Data meter sedia ada kekal dalam aplikasi. Meter yang dinyahganding boleh digandingkan ke aplikasi semula pada lain kali.

Jika anda perlu nyahgandingkan meter daripada aplikasi CONTOUR®DIABETES anda, dalam aplikasi, pergi ke: Menu Utama > Tetapan Meter > Meter Saya

 1. Ketik meter yang anda mahu nyahganding
 2. Pada skrin Tetapan Meter, ketik 'Nyahganding Meter ini' dan 'Sahkan' apabila anda diminta

Atau

Pergi ke: Menu Utama > Tetapan Meter > Meter Saya

 1. Leret ke kiri pada meter yang anda mahu nyahganding
 2. Ketik butang 'Nyahganding' merah dan 'Sahkan' apabila anda diminta

Menggunakan aplikasi CONTOUR®DIABETES (Umum)

Meter anda mesti dihidupkan dan disambungkan ke aplikasi jika anda ingin menukar tetapan meter daripada aplikasi. Hanya Nama Meter dan ciri Nyahganding boleh ditukar daripada aplikasi apabila meter itu tidak disambungkan.

Ketik ‘Menu’, ‘Selesai’ atau ‘X’ untuk kembali ke skrin sebelumnya.

Dalam kebanyakan keadaan, ya. Aplikasi ini menyimpan secara automatik kebanyakan item dan tidak selalu memerlukan anda mengetik 'Simpan'.

Ya. Meter CONTOUR®PLUS ONE anda akan disegerakkan dengan aplikasi CONTOUR®DIABETES setiap kali meter dan peranti mudah alih anda berada dalam jarak dekat apabila anda menghidupkan tetapan Bluetooth® . Jika anda perlu mengambil bacaan glukosa darah tanpa peranti mudah alih anda berada berdekatan, jangan bimbang; meter anda mempunyai memori yang mencukupi untuk menyimpan sehingga 800 bacaan glukosa darah jadi ia akan menyimpan sebarang hasil yang dibaca sehingga ke masa ia boleh menyegerak dengan aplikasi.

Melihat dan memahami keputusan glukosa darah

Melihat dan memahami keputusan glukosa darah

Warna bacaan glukosa darah dalam aplikasi CONTOUR®DIABETES sepadan dengan warna ciri smartLIGHT™ pada meter CONTOUR®PLUS ONE untuk memberitahu anda bacaan glukosa darah anda berbanding dengan julat sasaran anda.

Hijau = dalam sasaran

Kuning jingga = di atas sasaran

Merah = di bawah sasaran

Bacaan glukosa darah yang telah disegerakkan daripada meter tidak boleh dipadam dalam aplikasi; hanya bacaan gula darah yang dimasukkan secara manual boleh dipadamkan.

Ketik graf kecil untuk melihat graf yang dikembangkan atau semasa anda melihat Bacaan Saya pada aplikasi, sendengkan peranti mudah alih anda supaya ia berada dalam kedudukan landskap.

 

Pada graf tersebut, simbol bulatan adalah bacaan glukosa darah yang dikumpulkan secara automatik daripada meter melalui teknologi Bluetooth®. Simbol berlian adalah bacaan yang telah ditambah secara manual. Jika anda mahu melihat maklumat terperinci bagi sebarang titik tertentu, ketik pada simbol pada graf.

Mod Purata membolehkan anda melihat purata glukosa darah dalam satu tempoh masa; mod Standard menunjukkan bacaan glukosa darah anda dalam satu hari.

Untuk maklumat lanjut:

 1. Pergi ke: Menu Utama > Bacaan Saya
 2. Sendengkan peranti mudah alih anda atau ketik graf di bahagian atas Bacaan Saya
 3. Ketik 'i' di bahagian atas Graf yang Dikembangkan

 

Untuk menukar tempoh masa yang dipaparkan pada Graf yang Dikembangkan:  

1.    Ketik butang putih di bahagian atas skrin 
2.    Pilih tempoh masa 3 hari, 7 hari, 14 hari atau 30 hari

       daripada Senarai hari

Menambah maklumat tambahan kepada bacaan glukosa darah

 1. Cari bacaan glukosa darah dalam Bacaan Saya dan ketik padanya
 2. Apabila skrin Edit dibuka, ketik ikon bulat untuk menambah Gambar, Aktiviti, Makanan, ubat atau tulis atau rakamkan nota
 3. Ketik 'Selesai' apabila anda sudah selesai
 1. Cari bacaan glukosa darah dalam Bacaan Saya
 2. Ketik kawasan sekitar waktu bacaan untuk membuka butiran; ketik sekali lagi pada kawasan sekitar waktu tersebut untuk menutup butiran

Bacaan glukosa darah manual

Untuk menambah bacaan glukosa darah secara manual, dalam aplikasi, pergi ke:

Menu Utama > Bacaan Saya

 1. Ketik '+' di sudut kanan atas skrin. Sistem ini menggunakan tarikh dan masa semasa dalam peranti mudah alih anda untuk bacaan baru
 2. Untuk menukar tarikh atau masa, ketik butang yang sepadan dan tatal ke tarikh atau masa yang dikehendaki. Ketik 'Selesai' untuk menyimpan pilihan anda
 3. Untuk masukkan nilai glukosa darah, ketik butang bacaan glukosa darah kosong, ketik nombor kemudian ketik 'Selesai'. Skrin Penanda Makanan kini tersedia
 4. Aplikasi ini prapilih Penanda Makanan dan jenis makanan berdasarkan pada masa bacaan. Ketik 'Simpan' untuk mengesahkan atau ketik jenis penanda dan/atau makanan lain. Nota: Anda boleh ketik sekali lagi pada Penanda Makanan atau jenis makanan untuk menyahpilihnya. Anda boleh ketik 'Tiada Tanda' jika anda tidak mahu Penanda Makanan dan makanan dilampirkan pada bacaan ini
 5. Ketik 'Simpan' apabila anda sudah selesai dengan Penanda Makanan
 6. Skrin Edit dipaparkan, jadi anda boleh menambah butiran pada bacaan anda seperti gambar, nota, aktiviti, makanan atau ubat
 7. Ketik 'Selesai' untuk menyimpan bacaan manual itu

Anda boleh menukar bacaan glukosa darah yang telah dimasukkan secara manual, tetapi bukan yang disegerakkan secara automatik daripada meter anda.

Untuk melakukan ini, ketik bacaan dalam Bacaan Saya.

Di sini anda boleh menambah butiran seperti gambar, aktiviti atau ubat. Dengan skrin Edit dibuka, ketik bacaan glukosa darah sekali lagi untuk menambah Penanda Makanan kepada bacaan tersebut.

 1. Cari bacaan glukosa darah manual atau item yang disenaraikan dalam Bacaan Saya
 2. Leret ke kiri merentasi bacaan tersebut dan ketik butang 'Padam' merah yang muncul

Ambil perhatian bahawa anda boleh menukar bacaan glukosa darah yang telah dimasukkan secara manual, tetapi bukan yang disegerakkan secara automatik daripada meter anda.

Penanda Makanan

Simbol ini adalah Penanda Makanan. Penanda Makanan membolehkan meter dan aplikasi anda membandingkan bacaan glukosa darah terhadap julat sasaran yang berkaitan dan membantu anda melihat cara makanan yang berbeza mempengaruhi glukosa darah anda. Anda boleh memilih penanda yang sesuai pada meter atau aplikasi anda setiap kali anda mengambil bacaan glukosa darah. Terdapat tiga variasi bagi simbol epal tersebut:

 

Penanda Makanan Berpuasa

Pilih ini jika anda menguji glukosa darah anda selepas kira-kira 8 jam tanpa makan

 

Penanda Makanan Sebelum Makan

Pilih ini jika anda menguji glukosa darah anda dalam masa 1 jam sebelum makan

 

Penanda Makanan Selepas Makan

Pilih ini jika anda menguji glukosa darah anda dalam masa 2 jam selepas makan

Aplikasi ini menyediakan tempoh masa Pembahagi Hari untuk Sarapan, Makan Tengah hari, Makan Malam dan Semalaman yang anda boleh tukar untuk disesuaikan dengan jadual anda sendiri. Untuk kemudahan anda, aplikasi ini prapilih jenis makanan untuk anda berdasarkan masa anda mengambil bacaan dan Pembahagi Hari ia berada.

Ciri Penanda Makanan sentiasa tersedia dalam aplikasi. Jika anda mematikan Penanda Makanan dalam meter, bacaan gula darah anda hanya boleh ditandakan sebagai Sebelum Makan, Selepas Makan atau Puasa apabila anda berada dalam aplikasi.

Jika anda biarkan tetapan Skrin Gesa Penanda Makanan hidup di dalam aplikasi, skrin Penanda Makanan terpapar secara automatik setiap kali bacaan gula darah disegerakkan daripada meter.

 1. Buka aplikasi dan ketik bacaan glukosa darah yang tersenarai dalam Bacaan Saya
 2. Apabila skrin Edit muncul, ketik bacaan glukosa darah sekali lagi untuk membuka skrin Penanda Makanan. Anda boleh menukar atau menambah Penanda Makanan dan jenis makanan daripada skrin ini

ATAU

 1. Buka aplikasi dan ketik bacaan glukosa darah yang tersenarai dalam Bacaan Saya
 2. Apabila skrin Edit muncul, ketik ikon Makanan dan kemudian ketik 'Penanda Makan'. Anda boleh menukar atau menambah Penanda Makanan dan jenis makanan daripada skrin ini

Nota: Jika anda menukar Penanda Makanan pada bacaan glukosa darah, ia akan dibandingkan dengan julat sasaran yang berbeza dan boleh bertukar warna berdasarkan sasaran baru ini.

 1. Cari bacaan glukosa darah dalam Bacaan Saya dan ketik padanya
 2. Apabila skrin Edit terbuka, jika anda tidak pernah menandakan bacaan glukosa darah sebelum ini, skrin Penanda Makanan akan terbuka secara automatik. Jika anda pernah menandakannya, ketik bacaan glukosa darah sekali lagi atau gunakan butang Penanda Makanan di bawah tab Makanan untuk menambah atau menukar Penanda Makanan dan jenis makanan

Nota: Anda boleh ketik sekali lagi pada Penanda Makanan atau jenis makanan untuk menyahpilihnya. Anda boleh ketik 'Tiada Tanda' jika anda tidak mahu Penanda Makanan dan makanan dilampirkan pada bacaan ini

 1. Ketik 'Simpan' apabila anda sudah selesai dengan Penanda Makanan
 2. Skrin Edit dipaparkan, jadi anda boleh menambah butiran pada bacaan anda seperti gambar, nota, aktiviti, makanan atau ubat
 3. Ketik 'Selesai' untuk menyimpan bacaan glukosa darah itu
 1. Pergi ke: Menu Utama > Tetapan > Pilihan Aplikasi
 2. Tukar tetapan skrin Gesa Penanda Makanan kepada dimatikan

Peringatan Pintar

Anda boleh memilih untuk menetapkan peringatan berdasarkan masa, bacaan glukosa darah tertentu atau mengambil ubat berdasarkan keputusan glukosa darah anda. Selain itu, anda mempunyai pilihan untuk menyediakan peringatan sebaik sahaja bacaan Sebelum Makan menyegerakkan ke aplikasi.

Untuk menyediakan peringatan pergi ke:

Menu Utama > Tetapan > Peringatan Saya

 1. Ketik '+' di sudut kanan atas aplikasi
 2. Ikut arahan pada skrin

klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut

Untuk memadamkan peringatan kiraan detik sekali:

1. Pergi ke: Menu Utama > Peringatan Saya

2. Ketik 'X' di bahagian bawah skrin yang menunjukkan kiraan detik itu

Untuk memadamkan peringatan berulang:

1. Pergi ke: Menu Utama > Peringatan Saya

2. Leret ke kiri pada amaran itu dan ketik butang 'Padam' merah

Untuk melumpuhkan peringatan buat sementara waktu:

1. Pergi ke: Menu Utama > Peringatan Saya

2. Ketik suis togol untuk mematikannya; ia akan bertukar menjadi putih

smartTESTING

Anda boleh menggunakan ciri smartTESTING™ aplikasi CONTOUR®DIABETES untuk menyediakan pola peringatan sebelum anda berjumpa dengan profesional penjagaan kesihatan anda atau untuk membantu anda memperbaiki keteraturan ujian anda. Untuk melakukan ini, buka aplikasi dan pergi ke: Menu Utama > Ujian Pintar

 1. Ketik pada jenis pelan smartTESTING™ yang anda ingin gunakan
 2. Ketik 'Teruskan Persediaan' dan isikan maklumat
 3. Ketik 'Simpan' apabila anda sudah selesai

Peringatan yang anda tetapkan terus dipaparkan pada masa yang sama setiap hari untuk satu jangka masa tertentu. Anda juga boleh menyediakan peringatan sekali untuk menguji selepas bacaan Sebelum Makan. Ciri smartTESTING™ adalah satu siri peringatan tetap dalam tempoh masa yang ditetapkan, yang direka untuk membantu anda menguruskan pola dalam bacaan gula darah anda atau untuk membantu anda bersedia untuk lawatan dengan profesional penjagaan kesihatan anda.

Penyegerakan masa dan tarikh

Jika anda menghidupkan penyegerakan tarikh/masa automatik dalam aplikasi CONTOUR®DIABETES, aplikasi tersebut akan mengemas kini secara automatik meter CONTOUR®PLUS ONE dengan tarikh dan masa.

Jika anda tidak menghidupkan ciri ini dalam persediaan awal aplikasi, pergi ke: Menu Utama > Tetapan > Pilihan Aplikasi

Ketik togol 'Penyegerakan Masa dan Tarikh’ untuk menghidupkannya.

Anda perlu menghidupkan penyegerakan tarikh dan masa automatik.

 1. Dalam aplikasi, pergi ke: Menu Utama > Tetapan > Pilihan Aplikasi
 2. Ketik togol Penyegerakan Masa dan Tarikh Meter untuk menghidupkannya Setiap kali meter anda menyambung dengan aplikasi, masa dan tarikh pada meter akan disegerakkan secara automatik dengan aplikasi
 1. Hidupkan meter anda
 2. Dalam aplikasi, pergi ke: Menu Utama > Tetapan > Meter Saya dan pilih meter yang anda ingin segerakkan
 3. Ketik ‘Segerak Masa dan Tarikh’
 4. Ketik 'Segerakkan sekarang’

Jika anda tidak menghidupkan penyegerakan tarikh/masa automatik di kawasan pilihan aplikasi CONTOUR®DIABETES, meter tidak dikemas kini dengan masa dan tarikh peranti mudah alih melainkan anda melakukan penyegerakan manual.

Untuk menetapkan masa/penyegerakan masa automatik antara meter dan peranti mudah alih anda:

 1. Pergi ke: Menu Utama > Tetapan > Pilihan Aplikasi
 2. Hidupkan Penyegerakan Masa dan Tarikh Meter

Laporan profesional penjagaan kesihatan

Ya. Ciri Profil Saya dalam apl ini membolehkan anda menyimpan sebarang janji temu yang anda tempah dan maklumat hubungan bagi pasukan penjagaan kesihatan anda. Pergi ke:

Menu Utama > Profil Saya > Janji temu untuk menambah janji temu atau pergi ke: Menu Utama > Profil Saya > Pasukan Kesihatan

Anda boleh menghantar laporan ringkasan bacaan glukosa darah anda dari aplikasi tetapi anda mesti menambah sama ada janji temu atau profesional penjagaan kesihatan dahulu.

 1. Pergi ke: Menu Utama > Profil Saya > Janji Temu
 2. Ketik janji temu yang akan datang
 3. Ketik 'Hantar Laporan Gula Darah’

Atau

 1. Pergi ke: Menu Utama > Profil Saya > Pasukan Kesihatan
 2. Ketik 'Hantar Laporan Gula Darah’

Julat sasaran

Ya. Walaupun julat sasaran mungkin telah disahkan pada meter CONTOUR®PLUS ONE, anda hanya boleh menukarnya daripada aplikasi CONTOUR®DIABETES. Anda boleh melakukan ini pada bila-bila masa dengan pergi ke:

Menu Utama > Tetapan > Julat Sasaran

Setiap kali anda menyambungkan meter anda ke aplikasi, meter dikemas kini dengan julat sasaran aplikasi semasa jika ia telah berubah.

Anda perlu mendapatkan nasihat doktor atau jururawat anda sebelum menetapkan atau menukar julat sasaran anda.

Ya. Anda boleh menukar julat sasaran daripada aplikasi pada bila-bila masa dengan pergi ke:
Menu Utama > Tetapan > Julat Sasaran
Anda boleh menukar had tinggi dan rendah julat sasaran Sebelum Makan (sama seperti Puasa) dan Selepas Makan (sama seperti Keseluruhan) anda apabila anda luncurkan pemegangnya ke atas atau ke bawah. Anda juga boleh gunakan '+' atau '-' untuk menggerakkan nilai ke atas atau ke bawah.

Anda perlu mendapatkan nasihat doktor atau jururawat anda sebelum menetapkan atau menukar julat sasaran anda.

Dalam aplikasi, pergi ke: Menu Utama > Tetapan > Julat Sasaran.

Pemegang Tinggi Kritikal mempunyai garis luar kuning. Ini adalah nilai glukosa darah tertinggi yang boleh anda tetapkan. Pemegang Rendah Kritikal mempunyai garis luar merah. Ini adalah nilai terendah yang boleh anda tetapkan. Luncurkan pemegang ke atas atau ke bawah untuk menukar Nilai Kritikal. Anda juga boleh gunakan '+' atau '-' untuk menggerakkan nilai ke atas atau ke bawah.
Anda perlu mendapatkan nasihat doktor atau jururawat anda sebelum menetapkan atau menukar tetapan tinggi/rendah kritikal anda.

Anda mungkin tidak menyegerakkan (disambungkan) meter anda dengan aplikasi sejak kali terakhir anda menukar sasaran dalam aplikasi. Untuk menyegerakkan meter anda dengan aplikasi:

 1. Hidupkan meter anda dan pastikan ia hampir dengan peranti mudah alih anda
 2. Pastikan tetapan Bluetooth® pada peranti mudah alih anda dihidupkan

Aplikasi CONTOUR®DIABETES kini sepatutnya boleh menyegerakkan data dengan meter CONTOUR®PLUS ONE anda dan mengemas kini julat sasaran anda.

Meter anda boleh mempunyai julat sasaran yang berbeza, tetapi ini tidak disyorkan. Meter anda mestilah tetap selari dengan julat sasaran aplikasi. Meter CONTOUR™ yang digandingkan dikemas kini dengan sasaran aplikasi terkini setiap kali ia menyambung ke aplikasi.

Sebaik sahaja anda menggandingkan meter CONTOUR®PLUS ONE anda kepada aplikasi CONTOUR®DIABETES, anda boleh menambah Penanda Makanan untuk bacaan glukosa darah. Oleh sebab setiap Penanda Makanan dinilaikan terhadap julat sasaran yang berkaitan, julat baru yang berkaitan dengan setiap Penanda Makanan tersedia untuk anda lihat.

Julat Sasaran Berpuasa selalu dipratetap menjadi sama dengan Julat Sasaran Sebelum Makan anda dan julat ini boleh ditukar dalam aplikasi. Meter memaparkan Sasaran Berpuasa yang berasingan kerana ia mempunyai Penanda Makanan Berpuasa yang ditempatkan padanya.

Akaun CONTOURCLOUD anda

Apabila anda buka aplikasi CONTOUR®DIABETES buat kali pertama, anda akan diminta untuk mencipta akaun CONTOUR™CLOUD. Mencipta akaun memastikan data peribadi anda disandarkan dengan selamat dan membolehkan anda mencapainya dari mana-mana peranti mudah alih anda yang serasi.

Untuk mencipta akaun dari persediaan awal aplikasi, hanya ikut arahan pada skrin.

 1. Apabila diminta untuk ID CONTOUR™CLOUD, masukkan alamat e-mel anda. Anda perlu menggunakan alamat e-mel peribadi yang sering anda semak
 2. Seterusnya anda perlu menjawab beberapa soalan, yang digunakan untuk mencipta bahagian yang dipanggil Tentang Saya. (Bahagian Tentang Saya boleh diedit selepas penciptaan akaun dan boleh didapati di bawah Profil Saya di bahagian Menu aplikasi.)
 3. Sahkan akaun dengan mengklik pautan yang diemailkan kepada anda oleh Penyelesaian Diabetes CONTOUR™
 4. Ketik 'Teruskan' pada skrin aplikasi

 

Jika anda menggunakan aplikasi CONTOUR®DIABETES dalam mod Tetamu dan ingin mencipta akaun:

 1. Pergi ke: Tetapan > Cipta akaun
 2. Ikut arahan pada skrin
 3. Sahkan akaun dengan mengklik pautan yang diemailkan kepada anda oleh Penyelesaian Diabetes CONTOUR™
 4. Ketik 'Teruskan' pada skrin aplikasi

Tidak. Adalah lebih baik untuk kekal daftar masuk ke akaun aplikasi anda walaupun apabila anda menutup aplikasi ini. Apabila anda kekal daftar masuk ke aplikasi pada satu atau lebih peranti mudah alih, maklumat anda disandarkan dengan kerap dan semua ciri aplikasi tersedia untuk anda.

 1.  Pergi ke: Menu Utama > Tetapan > Tetapan Akaun.
 2.  Ketik alamat e-mel untuk menukarnya.

Mencipta akaun CONTOUR™CLOUD akan membantu anda memanfaatkan sepenuhnya meter CONTOUR®PLUS ONE dengan membuka kunci semua ciri yang ditawarkan oleh aplikasi. Mencipta akaun juga akan membolehkan aplikasi menyimpan bacaan glukosa darah anda dalam CONTOUR™CLOUD supaya anda dapat melihat data anda daripada sehingga empat buah meter yang berbeza pada berbilang peranti mudah alih. Ikut arahan pada skrin apabila anda membuka aplikasi untuk menyediakan akaun. Peranti mudah alih anda perlu disambungkan ke Internet untuk berfungsi.

Jika anda telah menyediakan akaun CONTOUR™CLOUD, data aplikasi anda akan disandarkan secara automatik ke CONTOUR™CLOUD secara tetap apabila peranti anda disambungkan ke Internet. Jika anda log masuk ke aplikasi sebagai Tetamu, data anda tidak disimpan atau disandarkan ke awan.

Tiada data yang boleh dikenal pasti sebagai milik anda dikongsi dengan mana-mana orang atau perniagaan melainkan anda memilih untuk berkongsinya dengan seseorang, contohnya doktor, jururawat atau penjaga anda. Anda boleh melihat dasar privasi kami di sini.

Penyelesaian masalah

Meter dan aplikasi anda mestilah berada berdekatan dengan satu sama lain untuk terus bersambung. Cuba gerakkan meter dan peranti mudah alih anda mendekati satu sama lain.

Jika meter CONTOUR®PLUS ONE anda tidak menyambung kepada aplikasi CONTOUR®DIABETES, periksa bahawa:

 • Meter anda dihidupkan
 • Anda telah menggandingkan meter anda dengan aplikasi pada peranti mudah alih anda
 • Tetapan Bluetooth® pada meter dan peranti mudah alih anda dihidupkan
 • Meter anda hampir dengan peranti mudah alih anda

Terdapat sekurang-kurangnya dua sebab yang mungkin untuk mesej ralat ini:

 1. Anda tidak disambungkan ke Internet. Periksa sambungan Internet anda dan pastikan ciri Data Mudah Alih dihidupkan dalam tetapan peranti mudah alih anda (Nota: Yuran penggunaan Internet/data mungkin dikenakan.)
 2. Pentadbir rangkaian anda telah menetapkan sekatan proksi atau tembok api pada rangkaian anda
 • Berbincang dengan pentadbir rangkaian anda tentang membenarkan sambungan ke pelayan CONTOUR® ONE dari peranti mudah alih anda
 • Pertimbangkan untuk mencuba sambungan Internet alternatif seperti menukar ke data mudah alih atau menyambung dari rumah anda. Nota: Yuran penggunaan Internet/data mungkin dikenakan

Ya, terdapat bahagian Bantuan dalam menu aplikasi. Untuk mencapainya, pergi ke: Menu Utama > Bantuan

Dari skrin Bantuan, anda boleh mencari topik menggunakan kata kunci atau menyemak imbas kategori bantuan yang dipaparkan.

Jika anda masih memerlukan bantuan, hubungi Perkhidmatan Pelanggan dengan menghubungi nombor di belakang meter anda atau menggunakan borang di sini. Anda juga boleh mencapai pautan ini melalui bahagian bantuan aplikasi.

Pelan Peringatan Ujian dan Pola Saya

Anda boleh menggunakan ciri Pelan Peringatan Ujian untuk menyediakan satu siri peringatan untuk melihat cara aktiviti yang berbeza dalam kehidupan anda mempengaruhi bacaan BG anda atau sebelum lawatan kesihatan. Untuk menyediakan Pelan Peringatan Ujian, pergi ke: Menu Utama > Peringatan Saya.

 1. Ketik '+' di sudut kanan atas skrin
 2. Apabila anda diminta, pilih Pelan Peringatan Ujian. Skrin Pelan Peringatan Ujian terbuka supaya anda boleh memilih pelan yang sesuai dengan jadual anda

Peringatan yang anda tetapkan terus dipaparkan pada masa yang sama setiap hari. Anda juga boleh menyediakan peringatan sekali untuk menguji selepas bacaan ‘Sebelum Makan’. Pelan Peringatan Ujian membenarkan anda menyediakan satu siri peringatan tetap untuk satu tempoh masa tertentu. Ia direka untuk membantu anda menguruskan pola dalam bacaan BG anda atau untuk membantu anda bersedia untuk lawatan dengan profesional penjagaan kesihatan anda.

Aplikasi CONTOUR®DIABETES boleh memberitahu anda jika trend tertentu dikesan dalam bacaan BG anda. Ini dipanggil 'pola.’ Sebagai contoh, aplikasi ini mungkin mengesan pola BG yang tinggi pada waktu makan tengah hari.
Ciri Pola Saya membolehkan anda:

 • Melihat pemberitahuan berguna bagi trend dalam BG anda
 • Mengetahui tentang punca yang mungkin bagi pola anda
 • Menggunakan peringatan untuk membantu memperbaiki pola
 • Menjejaki kemajuan anda dan melihat cara anda memperbaiki pola dari masa ke masa

 


Anda boleh memilih satu atau lebih jenis pola daripada Pola Saya pada menu utama. Ini memberitahu aplikasi yang anda ingin dimaklumkan apabila pola jenis ini dikesan.

Untuk menukar tetapan pemberitahuan pola anda, pergi ke:
Menu Utama > Pola Saya

 1. Ketik 'Lagi' di sudut kanan atas
 2. Ketik 'Pemilihan Pola’
 3. Pilih pola yang anda ingin jejaki dengan menghidupkan atau mematikannya

Apabila bacaan BG anda menambah baik pola yang anda sedang usahakan dalam tempoh
masa yang tertentu, pola itu dianggap 'bertambah baik'. Aplikasi ini menyimpan pola 'Bertambah baik' dalam Pola

Saya> Sejarah Pola

'Pola tidak aktif' adalah pola yang dikesan oleh aplikasi tetapi anda memilih untuk tidak menjejaknya. Untuk
menukar 'Pola tidak aktif’ kepada pola yang anda boleh menambah baik, pergi ke:
Pergi ke Menu Utama > Pola Saya

 1. Ketik 'Lagi' di sudut kanan atas dan kemudian ketik 'Pola Tidak Aktif'
 2. Ketik pola yang anda ingin usahakan
 3. Apabila anda diminta untuk menambah baik pola ini, ketik 'Ya’

Aplikasi CONTOUR®DIABETES memerlukan sekurang-kurangnya 14 hari bacaan BG untuk mengesan pola tertentu. Jika anda menguji secara kerap dan menandakan bacaan anda dengan makanan dan Penanda Makanan, Pola Saya dapat mengesan pola dengan lebih mudah.

Anda boleh keluarkan pola pada bila-bila masa dan alihkannya ke sejarah pola anda. Jika anda mendapat pemberitahuan tentang pola yang anda tidak mahu jejaki, ketik 'Tidak' apabila anda digesa untuk menetapkan peringatan dan ketik 'ya' apabila pilihan 'Alih ke Sejarah' dipaparkan pada skrin pola.
Untuk melakukan ini, dari Menu Utama, pergi ke: Menu Utama > Pola Saya

 1. Ketik pada pola
 2. Ketik 'Alih ke Sejarah’

Laporan profesional penjagaan kesihatan

Ya, anda boleh eksport data BG anda sebagai fail CSV. Fail ini tidak diformatkan dan hanya mengandungi

data mentah. Untuk melakukan ini, pergi ke: Menu Utama > Penjagaan Saya > Laporan

 1. Ketik 'Hantar fail CSV’
 2. Ini akan membuka e-mel baharu pada peranti mudah alih anda supaya anda boleh menghantar fail tersebut kepada penerima pilihan anda

Ascensia, logo Ascensia Diabetes Care, Contour, Microlet, Glucofacts, logo No Coding dan Second-Chance adalah tanda dagangan dan/atau tanda dagangan berdaftar bagi syarikat Ascensia Diabetes Care Holdings AG.

Perkataan dan logo Apple adalah tanda dagangan syarikat Apple Inc. yang berdaftar di A.S. dan negara lain. App Store adalah tanda perkhidmatan bagi syarikat Apple Inc. Google Play dan logo Google Play adalah tanda dagangan bagi syarikat Google LLC. Perkataan dan logo Bluetooth® adalah tanda dagangan berdaftar milik syarikat Bluetooth SIG, Inc. dan semua penggunaan tanda itu oleh Ascensia Diabetes Care adalah berlesen. Semua tanda dagangan lain adalah hak milik setiap pemiliknya.

© Hak cipta 2019 Ascensia Diabetes Care Holdings AG. Semua hak cipta terpelihara.

Tarikh penyediaan: Julai 2016.   Kod: G.DC.07.2016.46124